Risön

Reportage om Risön från Hela Hälsingland 6 juni 2009

Om Risön

Några i klubben hade, på våren 2000, till styrelsen framfört önskemål om ett ställe i sjön Varpen som kunde bli ett utflyktsmål för båtägarna. Ett ställe där man kunde bada, grilla eller att bara träffas och ha trevligt tillsammans.

Undertecknad, Lars Engelbrektsson, då nyvald kassör i klubben engagerade mig i saken och började rekognosera runt sjön. På sommaren år 2000 kontaktade jag Tupp-Bengt Perzon som ägde en, sedan många år obebodd stuga, på Klubbön. Bengt kunde tänka sig sälja stugan såvida inte hans son Tomas Perzon hade andra tankar. Det visade sig senare att Tomas ville behålla stugan.

Jag forskade vidare och fann Risön med en liten lämplig stuga för ändamålet. Den ägdes då av en person i Uppsala. Efter idogt sökande och många tel.samtal fick jag kontakt med ägaren Åke Ljung. Han var positiv till tanken att sälja ön till klubben, Samtalen ledde fram till ett positivt svar att förvärva Risön, Stocksätter 2:77. Fastigheten är 60 x 80 mtr, 4800 kvm varav ön upptar 1550 kvm.

Den 30 augusti 2001 tillträddes Risön av Bollnäs Båtklubb och efter rejäl röjning av buskar och sly, ommålning av stugan, nytt tak, komplettering med bryggor, sittplatser, grill, flaggstång, varmt och kallt vatten vid diskbänken m.m. är ön idag en riktig höjdare för alla medlemmar i klubben.

Lars Engelbrektsson