Sjön Varpen

Sjömärkning
Sjömärkning som utförs av Båtklubben är gjord med 3 bojar vid ”Storjonas” 2 st. röda + 1 vit.      3 bojar vid ”Lilljonas”  röda, och 1 boj vid ”Långnäsudden”.

1 röd boj utanför Häggesta näset + 1 röd boj utanför voxnans utlopp. 1 röd boj utanför Varpnäs udde.

Bojarna är röda och placerade på grundet.

/Styrelsen genom Krister Modd

Länk till Google Maps där bojarna finns utmärkta

med kordinater!   Klicka här!

Historia

Sjön Varpen är en mycket gammal sjö. Den är fylld med vanligt vatten och på vårarna fyllnar den ibland till ordentligt. Vissa år är den rejält full, vanligtvis på försommaren, men det rättar till sig efter några veckor. Sjön innehåller även fisk såsom gädda, abborre, öring och vanlig blankfisk samt gös.

En gammal sägen hävdar att det finns någon form av sjöodjur i Varpen

En tidig julimorgon 1959 var bollnäsbon Erik Andersson ute på sjön och vittjade sina nät. Med sig hade han sin hund, en taxtik som hette Helga. Dom befann sig ca 300 m från Storjonasgrundet i riktning mot Långnäsudden Sjön låg spegelblank som den brukar göra tidiga sommarmorgnar.

Plöstligt började vattenytan bli vågig på en plats ca 62m från båten. Helga blev orolig och började skälla. Ett huvud liknande ett på en jättestor orm visade sig och samm mycket hastigt mot båten och kolliderade med så våldsam kraft så att den började ta in vatten. Snabbt försvann den mystiska varelsen. Erik o Helga var chockade men lyckades men förenade krafter ta sig iland efter att han tagit upp sina nät som var sönderivna och ingen fisk fanns där.

Efter detta vågade Erik o Helga sig aldrig mer ut på sjön. Sedan dess har ingen observerat sjöodjuret igen och Erik och Helga äro döda nu. Helga avled 6 månader före Erik. Frid över deras minne.

Enligt overifierade uppgifer inträffade en liknande händelse, faktiskt på nästan samma plats, en tidig julimorgon 1876 och om det var en hund med i båten förtäljer inte historien men enligt overifierade uppgifter fanns en liten skeppsråtta i öskaret under sittbrädan i aktern.

Båtklubben har i sitt ursprung tidigare sökt personen ifråga, som om han ännu levt varit minst 150 år, är med bestämdhet sedan länge saligen död. Frid också över hans, kanske hundens och den bekräftade lilla råttans minne.

Skulle någon, trots absoluta hädanfärder, göra en iaktagelse som bringar reda i ovan sagda iakttagelser, så är vi i båtklubben tacksamma om ni underrättar oss.